31 marca 2019 r. w Korycinach odbył się konkurs „Tradycyjny stół wielkanocny”, była to już druga edycja której organizatorem był Marszałek Województwa Podlaskiego. Na stołach prezentowało swoje potrawy, wypieki i dekoracje wielkanocne Koła Gospodyń Wiejskich z woj. Podlaskiego.
W tym roku jury miało nie lada problem z wyborem spośród tylu wspaniałych prezentacji tych najpiękniejszych, najbardziej tradycyjnych i najsmaczniejszych.
Jury w składzie:
- Henryk Kosz (proboszcz parafii pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Grodzisku).
- Mirosław Angielczyk lub Jolanta Angielczyk – właściciel firmy Dary Natury i Ziołowego Zakątka,
- Andrzej Lechowski – Dyrektor Muzeum Podlaskiego w Białymstoku,
- Magdalena Tymińska – Zastępca Prezesa Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Białymstoku,
- Marcin Sekściński – Zastępca Dyrektora Podlaskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Łomży,
- Mirosław Bielawski – Dyrektor Programowy Polskiego Radia Białystok,
- Eugeniusz Szpakowski – dyrektor TVP3 Białystok – Telewizja Polska
- Ewelina Łapińska – szefowa kuchni restauracji Świętojańska 21 w Białymstoku, finalistka 7 edycji programu Top Chef.
Po długich degustacjach i naradach wskazało zwycięzców:
Pierwsze miejsce przyznano KGW „Wisienki” z Wiśniewa (gm. Zambrów).
Drugie miejsce zajęły gospodynie ze Starych Żoch i Skłodów Borowych (gm. Nowe Piekuty) – reprezentantki KGW „Przyjazna Wieś”.
Trzecią lokatę w smakowitej konkurencji zdobyło KGW z Andryjanek (gm. Boćki).
Przyznano też trzy wyróżnienia. Otrzymały je gospodynie z KGW „Hołodzianki”, panie z KGW w Karakulach oraz Koło Gospodyń Wiejskich z gminy Rajgród.
Nagroda specjalna wtrafiła do Koła Gospodyń Wiejskich w Lemanie (gm. Turośl).
Gospodarzem spotkania w Ziołowym Zakątku w Korycinach był wicemarszałek województwa Stanisław Derehajło.
Zespół Folklorystyczny „Klekociaki” z Bociek przyśpiewywał podczas drugiej edycji „Tradycyjny stół wielkanocny”.
Gratulujemy wszystkim Kołom Gospodyń za przepiękną prezentację najpiękniejszych, najbardziej tradycyjnych i najsmaczniejszych przysmaków wielkanocnych.